Guasha Therapie

Guasha (spreek uit kwasja) betekent 'de ziekte uit het lichaam schrapen'. Gua is het schrapen en Sha is de stagnerende energie die in het lichaam pijn of andere klachten veroorzaakt.
Het schrapen gebeurt met een speciaal ontworpen platte jadesteen. Ook metalen of hoornenschrapers zijn geschikt.
Tijdens de Guasha behandeling wordt een speciale kruidenolie gebruikt en met de jadesteen over de huid geschraapt.
Jade heeft een helende eigenschap en een rustige vredige energie, is voedend en verwijdert slechte energie. De kruidenolie zorgt voor een betere doorbloeding, heft stagnaties op en stopt pijn.
Het schrapen gebeurt meestal op de rug omdat bepaalde plekken op de rug corresponderen met de organen.
Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn verschijnen plekken die verkleuren van rood tot blauw, soms zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur wordt hoe dieper de blokkade en hoe chronischer de stoornis is. Meestal verdwijnt de verkleuring tussen de drie tot zeven dagen.

Geschiedenis

In China is Guasha een volkstherapie. Guasha is afkomstig uit de oudheid en bestond al voor de acupunctuur. De meeste dorpen hebben een guashatherapeut. Daarnaast beoefenen veel chinezen Guasha bij zichzelf, ook preventief. Tegenwoordig is Guasha een onderdeel van de TCM opleiding (Traditional Chinese Medicine).

Werking

Guasha werkt in op de huid, bindweefsel, lymfestelsel, meridianen, spieren, bloedvaten en zenuwstelsel.
Dit heeft weer zijn invloed op de hersenen en het immuunsysteem. Zo werkt Guasha op alle functies, systemen en organen van het lichaam.

Doel

Het doel van de Guasha behandeling is:

Indicaties

Verschillende klachten kunnen met Guasha behandeld worden o.a.

Guasha kan ook als schoonheidsbehandeling toegepast worden

Duur van de behandeling

Een behandeling duurt ongeveer een uur.Het aantal behandelingen is afhankelijk van de reactie van het lichaam en verschilt per persoon.
Soms kan één behandeling voldoende zijn.
Maar meestal zijn vier of vijf behandelingen effectiever.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om veel water of kruidenthee te drinken om de gifstoffen die door de behandeling zijn vrijgekomen af te voeren. Men mag de eerste 3 uur niet douchen, zwemmen of naar de sauna. Dit zou de werking van de behandeling teniet doen gaan.